هر فعالیت انسانی هر چند که خرد و ناچیز باشد نیازمند گونهای از مدیریت و سازماندهی است؛ چراکه نیل به اهداف تعیین شده جزء در سایه مدیریت اثربخش امکانپذیر نخواهد بود. تعلیم و تربیت که خود فعالیت گستردهای محسوب میشود مسلم است که نوعی مدیریت را میطلبد. مدیریت فعالیتی است که تمامی سازمانهای اجتماعی از آن بهره میگیرند و نظام تربیتی بهطور اعم و نظام کلاس درس که خود خرده نظامی در درون نظام آموزشی جامعه جای میگیرد بهطور اخص بایستی برای نیل به اهداف عالیه تعیین شده از یک نظام مدیریتی تبعیت کند که در حوزۀ علومتربیتی به آن دانش مدیریت کلاس درس گفته میشود که امروزه تحقیقات و مطالعات زیادی را به خود معطوف نموده است. این کتاب شامل مطالبی است که در اینجا بهطور خلاصه بیان میشود.
در فصل اول به کلیات حوزۀ مدیریت و ارتباط آن با مدیریت کلاس درس پرداخته شده است و ضمن همین فصل به تعاریف مختلفی از هر دو حوزه توجه نمودهایم و در پایان فصل نخست به بررسی کارکردهای مدیریت کلاس درس پرداختهایم و ارتباط آنها با مدیریت نیز از نظر دور نمانده است. در فصل دوم که بیشترین حجم کتاب را به خود اختصاص داده است نظریههای مدیریت کلاس درس مورد بررسی قرار گرفتهاند با این توضیح که ضمن مرور تعاریف موجود در مورد نظریه که دانشمندان ارائه دادهاند به توضیح نظریات مدیریت کلاس درس پرداختهایم.
ضمن فصل سوم نیز به مسئلهای که گاهاً با مدیریت کلاس درس مترادف تلقی میگردد و از آن تحتعنوان انضباط و کنترل یاد میشود توجه کردهایم و در ضمن، با بررسی تعاریف انضباط به نقاط اشتراک و اختلاف این دو موضوع اشارتی شده است.
در پایان کتاب به یکی از مهمترین موضوعاتی که ارتباط نزدیکی با مدیریت کلاس درس داشته که از آن بهعنوان روانشناسی اجتماعی کلاس درس یاد میشود ولی کمتر مورد توجه صاحبنظران قرار گرفته است، نظری افکندهایم. ضمن همین فصل ماهیت روانشناسی اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفته است و ارتباط آن با موضوع تعلیم و تربیت نیز از نظر دور نمانده است. ضمن بررسی همین رابطه، به یکی از بااهمیتترین مسئلۀ حوزه دانش روانشناسی اجتماعی که میتوان در رابطۀ معلم و دانشآموز بدان اشاره کرد، رسیدهایم. علاوهبراین ساختار نقش معلم در کلاسهای درس معلممحور و دانشآموزمحور نیز مورد توجه قرار گرفتهاند. جوّ کلاس و مسائل مربوط به آن از دیگر موضوعاتی است که در این فصل مورد بررسی قرار دادهایم.