قرآن، کتاب مقدس مسلمانان و برترین مرجع و منبع اخذ علوم اسلامی است. با وجود چنین اهمیتی، مسلمانان هیچگاه قرآن را تنها کتاب آسمانی نمیدانند و معتقدند که خداوند از هزاران سال قبل به وسیله سلسله انبیایی با بشر سخن گفته است. یکی از آن کتبی که سالها پیش از قرآن در میان مردم بوده است، تورات میباشد که البته امروزه علمای اسلام در تحریفشدن آن اجماع دارند. ولی با این همه، هرگز معتقد نیستند که تمام آیات تورات دستخوش تغییر گشته است و لهذا، منکر این موضوع نمیباشند که بخشهایی از تورات را که در تعارض با قرآن و سنت نباشد، میتوان استفاده نمود. به همین مناسبت، در این کار سعی کردهایم آیاتی از تورات که با قرآن در تناسب است و همچنین آیاتی که با قرآن در تضاد است را بیان کرده و آنها را در دو قسم اشتراکات و افتراقات بررسی نمائیم. در این زمینه به چند نکته اشاره میشود که توجه به آنها پیش از خواندن کتاب ضروری است:
۱- به هیچ وجه در این کتاب قصد جانبداری از عقیده یا مذهبی را نداریم. در طول متن کتاب، تمام تلاش ما بر این بوده که فقط آیات قرآن و تورات برای مخاطب نقل شده و قضاوت به وی سپرده شود. از این روی، کار ما به نیّت طرفداری از اعتقادات خاصی نیست.
۲- در این کتاب فقط به وجوه اشتراک و افتراق تورات با قرآن پرداختهایم، نه تورات با اسلام. یعنی اینکه مثلاً اگر مطلبی در تورات مشاهده شود که با احادیث در تضاد باشد ولی آیهای از قرآن در این زمینه نباشد، در حوزه کار ما قرار نگرفته است.
۳- هر موضوعی را برای یک مرتبه بررسی کردهایم. یعنی اینکه اگر یک موضوع اشتراکی یا اختلافی در چند آیه از تورات یا قرآن دیده شد، یک مورد برای نمونه ذکر شده است. مثلاً تورات در چند آیه برای خداوند، محدودیت مکانی قائل شده است که با آیات قرآن در تضاد میباشد؛ روش کار ما در بررسی این قسمت به این شکل است که یکی از آن آیات را برای شاهد مثال ذکر کرده و بقیه آیات را با آدرس دقیق ارجاع دادهایم تا مخاطب در صورت لزوم به آن رجوع کند. به طور کلّی بحث ما این است که قرآن و تورات در این تعداد از موضوعات با هم اشتراک یا اختلاف دارند؛ حال ممکن است برای هر یک از این موضوعات بتوان بیش از ده آیه را شاهد آورد که پرداختن به تکتک آنها ضروری نیست.
۴- در بحث اشتراکات، برخی از مسائلی که حکمشان در تمام ادیان یکی است را نیاوردهایم. مثلاً میدانیم که همه ادیان، کارهایی نظیر دروغ، غیبت، قتل و... را بد میدانند و به اموری نظیر صداقت، نیکی به پدر و مادر، کمک به نیازمندان و... تشویق میکنند. طبعاً ما در این کار، از این دست اشتراکات را ذکر نکردهایم؛ زیرا این مسائل در همه ادیان هستند و صرفاً جزء اشتراکات قرآن و تورات محسوب نمیشوند.
۵- نتیجه تلاش متواضعانه ما برای این کتاب، ۲۶ وجه اشتراک و ۲۹ وجه افتراق میان قرآن و تورات شده است.