کتاب «صورتگر چین» مجموعه یادداشتهای مجتبی پویا در طول کار و زندگی در شهر پکن، پایتخت چین است که در بخشهایی از کتاب تلاش دارد به برخی از این تصورات مردم ایران درباره کشور چین بپردازد.
این کتاب مجموعهای از یادداشتهای نویسنده کتاب در طول مدت حضور او در چین است. در کنار یادداشتهای مربوط به کشور چین و آداب و رسوم و فرهنگ این کشور، برخی از یادداشتهای کتاب مربوط به زندگی شخصی و تجربهها و دریافتهایی است که ارتباط مستقیمی با چین و اطلاعات مربوط به این کشور ندارند.
نویسنده در یادداشت ابتدایی این کتاب آورده است: «بعد از رسیدن به چین و آغازِ کارم سرعت زندگی در اینجا و همچنین مشغله های زندگی مستقل و اینکه ناچار بودم کوچکترین امورات زندگی را به تنهایی و بدون دانستن زبان چینی حل کنم، سرنوشت این وبلاگ را هم شبیه یادداشتهایی کرد که چند سالی در سررسیدهای کاغذی مینوشتم. مثلاً اگر یک هفته مسافرت هیجان انگیزی با خانواده یا به تنهایی به جایی داشتم، با این که سررسید همراهم بود، فرصت نمی کردم جزئیات و نکات جالب سفر را یادداشت کنم، ولی برعکس زمانی که بیکار بودم و وقت آزاد زیادی داشتم، جزئیات زیادی از شاید بیهودهترین اتفاقات روزمره را یادداشت میکردم بدون آنکه به گذشته برگردم و درباره جزئیات آن سفر هم یادداشتهایی بردارم.
علاوه بر این، مدت زیادی از یادداشت برداری در وبلاگم نگذشته بود که کمکم خودم را در محیط جدید پیدا کردم و با ایرانیانی آشنا شدم که سالها قبل از من در چین زندگی کرده بودند و شاهد حوادث هیجان انگیزتری در این کشور بودند، اما متأسفانه هیچ یادداشتی از آن روزها برنداشته بودند. دلیل ساده و باورنکردنی آن، ناآشنایی ایرانیان به اهمیت نوشتن با صفحه کلید رایانه با سرعت بالا بود. دلیل دیگر نیز زمانی است که یادداشت برداری از اتفاقات روزمره لازم دارد. هر کسی حاضر به کنار گذاشتن تجربههای جدید از زندگی برای یادداشت کردن چند تجربه به زبانی که خواننده چندانی ندارد، نیست.»
- دربارۀ نویسنده کتاب مجتبی پویا:
مجتبی پویا گوینده ایرانی در بخش فارسی زبان رادیو بین المللی چین است. او در سال ۱۳۸۵ به پکن سفر میکند و پس از مشغوول شدن در رادیو چین، با شنیدن سوالات متداول ایرانیها در رابطه با فرهنگ و آداب و رسوم مردم کشور چین واشتیاق برای دانستن فرهنگ مردمان شرق آسیا؛ به نگارش یادداشتهای مختلف در رابطه با چین، فرهنگ، آداب و رسوم مردمانش، تجربه همزیستی و همچنین زندگی شخصی خود میپردازد.
دربارۀ گوینده احسان همتی:
احسان همتی فارغ التحصیل حسابداری و مجری برنامههای رادیویی است. او در سال ۱۳۸۲ به عنوان گوینده رادیو ایران شروع به کار کرده و تاکنون با رادیوهای ایران، جوان، فرهنگ، صدای آشنا، اقتصاد، خانواده، کتاب، آوا و پیام همکاری داشته است.
در حال حاضر گویندهی برنامههای:کوبه، مروارید شرق، صبح به وقت فرهنگ، چهارباغ، سمت و سو و عکاسخونه در رادیو فرهنگ است.
کتابی گنگ و بدون هیچ انسجام محتوایی! یادداشتهای پراکنده و کاملا بی ربط که میشد در یک گزارش چند صفحه ای سر و تهش رو هم آورد.
نویسنده چنان از چین و اقدامات حزب کمونیست چین دفاع میکنه که اگر اسم نویسنده رو نخونده بودم قطعا تصور میکردم نویسنده از اعضای بلند مرتبه این حزب باید باشه!!!
از نظر نویسنده فیلترینگ و سانسور در چین و در کل جهان بسیار پسندیده است و اقدامات چین در تبت هم به گفته نویسنده مقابله با یک اشوب و بلواست.