کتاب نرگس، نوشته رحیم مخدومی، داستان زندگی انقلابی پسری به نام اسماعیل در بحبوحهی انقلاب و درگیریهای او با خانواه و اطرافیانش است. وقتی انقلاب شد رحیم مخدومی تقریبا به سن و سال اسماعیل، قهرمان داستان«نرگس» بود. به همین خاطر، روایتی که مخدومی از زندگی و محل درس خواندن و فعالیت های انقلابی اسماعیل به دست می دهد، به دلیل آنکه توسط خودش تجربه شده است، برای مخاطب هم ملموس و باورپذیر است.
مخدومی در رمان«نرگس» ماجرای اسماعیل را شرح می دهد که خواهرش نرگس به دلیل محجبه بودن از مدرسه اخراج شده است. او به هر دری که میزند نمیتواند خواهرش را به مدرسه بفرستد؛حتی به سر کار میرود تا بتواند برای نرگس معلم خصوصی بگیرد. اما این تنها دغدغه اسماعیل نیست. او از یک سو دایی روحانیای دارد که مدام در تعقیب و گریز با نیروهای ساواک است. از سوی دیگر، پدر اسماعیل و خود او به دلیل فعالیت های انقلابی دستگیر میشوند؛ وقتی هم که پدرش به زندان میافتد، تامین معاش خانواده بر دوش اسماعیل میافتد.
ولی همه این اتفاقات، به همراه شهادت دایی و یکی از معلمان مدرسه، او را مصمم میکند که حتی بیش از گذشته به مبارزه و تلاش برای فرستادن نرگس به مدرسه، بپردازد. او به جز پخش اعلامیههای انقلابی، در محیط مدرسه هم برای شوراندن بچهها علیه کادر طاغوتی مدرسه کوتاهی نمیکند. چنانچه در پایان داستان، خانم فرحزاد معلم بیحجابی که اعتقادی هم به انقلاب نداشته است با روسری به مدرسه میآید. در اولین مرحله از پویش مردمی شارژ که مجمع ناشران انقلاب اسلامی متولی آن است، کتاب نرگس به مخاطبان معرفی شده است.