فورگ را باید عروسِ هزار هنر نامید. سرزمین نقشینههای ماندگار با کوچه پسکوچههای دلانگیز و خاطرهساز و با نخلهای طلایی. سرزمین تفدیدهاش سرفراز و سربلند چون نگینی بر آستان پارس میدرخشد. سرزمینی که میهماننوازی مردمانش را مسافران تاریخش به رخ میکشند و آبهای روانش را قناتها و جویها و برکههای جوشانش. این ناحیه را زایچهی مردان و زنانی باید دانست که از دستان پینهبستهشان چیزی بجز انگبینِ اندیشه نمیتراود. اینان چه مرد و چه زن از خاکی برآمدهاند که تَف دیدهی خاکستر فراموشی بود اما امروز در سینههای پنهانشان قلبی به بلندای بیستون میتپد و قلمشان در شرح سکوتشان مؤدبانه و متعهدانه میچرخد تا فارغ از دشتهای لم یزرع و سختی معیشتشان، چادرهای رنگی روستائیشان را با آوازهای سرکوهی و دشتی پُر کنند از پنبههای سپید رویِ کمان نزده ی حَلاج دیده. کتاب «ساسانیانِ هنرمند» ضمن بررسی سیر تحول هنر و صنعت نساجی، نقوش منسوجات ساسانیان را با شیوهای متفاوت و البته تازهتر تقدیم مخاطبان خود مینماید.
بررسی نقشها، طرحها و نمادها و نوع رنگآمیزی پارچهها و کنکاش در نمونههای بجا مانده از آن دوران در فصول مختلف کتاب مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و بر ارزش این کتاب افزوده است. جستجوی تصاویر حیوانات و گیاهان منقش بر پارچهها و منسوجات، بررسی سفالینهها و سنگنگارهها و ارتباط تنگاتنگ آنان با هنر ساسانیان و معرفی نمونههای کشف شده منسوجات خارج از جغرافیای ایران همگی از بخشهای جذاب این کتاب ارزشمند هستند. نویسنده ضمن آشنایی با رویدادهای تاریخی دوران ساسانیان، هنر استثنایی این عصر پرتلاطم را مورد بازخوانی قرار داده و در اثری فاخر کوشیده است تا با تکیه بر رشتهی تحصیلی خود هنر ساسانیان را در آن دوران طلایی در معرض دید علاقمندان به تاریخ قرار دهد.
همانگونه که در تاریخ مسطور است، اردشیر بابکان نخستین پایههای امپراتوری ساسانی را در دارابگرد فارس پایهگذاری نمود و با شکست دادن امرای محلی و نهایتاً اردوان پنجم، آخرین شاهنشاه اشکانی، دومین سلسله بزرگ و قدرتمند ایران، یعنی ساسانیان را در فارس بنیان نهاد.
جلیل سلمان