قرار نیست که برنامه نویسها بخاطر دل خودشان کد بنویسند، یا حتی اسکرام مسترها یا مدیران دیگر بخاطر اینکه فکر میکنند مدیران خوبی هستند بر دیگران مدیریت کنند، یا سازمان بخاطر اینکه کارمندانش را دوست دارد ماه به ماه به آنها پولی بپردازد. دلیل شروع هر پروژه یا دلیل وجود هر کسب و کاری ایجاد ارزش است. اررزشی که میتواند پول باشد یا رضایت مشتریان و یا... باشد. علت اینکه ما دست به دامن روشهای چابک شدهایم،بخاطر رقابت بسیار شدید و سنگین است و اگر چابک نباشیم سریع از رقابت بیرون گذاشته خواهیم شد و با چابک شدن میخواهیم ارزش بیشتری نسبت به رقبا در یک زمان کوتاهتر تولید کنیم. اما چه کسی مسئول ارزش آفرینی در یک پروژه چابک است؟
جواب مشخص است همه سازمان پروژه، ولی شخصی که مسئولیت رهبری را بر عهده دارد کسی نیست جز مالک محصول. مالک محصول مسئول بهینه سازی ارزش محصول ساخته شده است. یا بعبارتی او است که مُهر موفقیت یا شکست پروژه را میزند. مالک محصول باید بتواند فاصله مابین نفرات فنی (که عاشق راه حلهای فنی خود هستند) و مشتریان (که عاشق مسئله و مشکل خود هستند و هیچ اهمیتی به راه حل ما نمیدهند) را کم کند، به طوریکه مشتری عاشق محصول ما شود و نفرات فنی نیز به کاری که انجام داده اند افتخار کنند و سازمان نیز از ارزش آفریده شده بهره مند شود.
پس از چند سال تجربه و یادگیری مفاهیم تفکر چابک به این نتیجه رسیدم که مهمترین عامل موفقیت هر سازمان یا شرکتی که بخواهد اسکرام را پیادهسازی کند، داشتن و جا انداختن نقش مالک محصول است. البته این بدین معنی نیست که دیگر نقشها یا سایر بخشها هم نیستند، بلکه به دلیل اهمیت نقش مالک محصول و همسو نبودن ساختار و تفکر سازمانهای فعلی مقاومت بیشتری در این حوزه صورت میگیرد و نیازمند آن هستیم تا برای جا انداختن و ایجاد تحول مناسب تلاش بیشتری انجام دهیم.
پس از ترجمه اولین کتاب در حوزه اسکرام "اسکرام و اکس پی ساده شده" و چند ترجمه دیگر و همکاری با دوستان در انجمن چابک ایران، و از سوی دیگر مشاهده جای خالی یک کتاب خوب در حوزه مدیریت محصول چابک، تصمیم گرفتم کتابی را به فارسی ترجمه کنم. با مشورت از استاد گرامی مایک کان (نویسنده کتاب Succeding with Agile) تصمیم بر این شد تا کتاب حاضر ترجمه و ارایه گردد. درست است که شاید این کتاب چندمین ترجمه من باشد ولی با این حال هیچ ادعایی در زمینه ترجمه ندارم و تنها دلیل و شوق برای شروع ترجمه، نیاز به منابع فارسی در این حوزه است.
امیدوارم این کتاب بتواند نقش کوچکی در تحول سازمانها داشته باشد و مدیران محصول ما بتوانند با استفاده از آموختههای خود محصولاتی تولید کنند که همه مشتریها عاشق آن شوند.