دروس معارف اسلامی یکی از دو رکن اصلی برنامه آموزشی دانشگاه امام صادق(ع)میباشد. در میان دروس معارف اسلامی هم دروس فقه و اصول از جایگاه ویژهای برخوردار میباشند. در همین راستا، جای خالی متنی آموزشی برای شروع آموزش فقه و اصول احساس میشد. به عبارت دیگر نیاز به آشنایی دانشجویان با کلیات فقه و اصول، غایات، روش، سیر تطورات تاریخی این دو علم و جایگاه آن در تولید علوم انسانی اسلامی در آغاز فرایند آموزشی این دو عنوان درسی احساس میشد.
پس از تصویب برنامه آموزشی جدید فقه و اصول دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد که با همکاری گروه فقه دانشگاه امام صادق ۷ صورت گرفته بود، تدوین متنی درسی با عنوان کلیات فقه و اصول در دستور کار قرار گرفت و حمایتهای بی دریغ و همهجانبه معاونت پژوهشی دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد جناب آقای دکتر نعمتی نگارش کتاب حاضر آغاز گشت و با نظارت حضرت حجتالاسلام و المسلمین منتظری این کتاب تدوین گردید. همچنین بر خود لازم میدانیم از آقایان هاشمی گلپایگانی و حجتالاسلام و المسلمین سعدی نیز تشکر نماییم.
قفه و اصول میراث علمی مذهب جعفری است که با مجاهدت و فداکاری علمای شیعه در طول تاریخ حفظ شده است و روز به روز بالندهتر و متقنتر گردیدهاست. به عبارت دقیق فقه جعفری با استفاده از اصول خود مقتضیات زمان و مکان را در دل خود جای داده است و به این ترتیب فقهی استوار و مستقر و در عین حال پویا شکل گرفتهاست که میتواند با استفاده از منابع غنی شرعی، پاسخگوی مسائل روز و مبتلا به فرد و جامعه در طول تاریخ باشد. لذا برای رسیدن به ملکه اجتهاد خود کاری بس دشوار و نیازمند برنامهریزی دقیق است. برنامه جدید دانشکده معارف اسلامی و اقتصا نیز تلاش دارد تا مسیر هموارتر برای رسیدن به این هدف متعالی در اختیار دانشجویان قرار دهد اما بر کسی نیز پوشیده نیست که این مسیر، مسیری طولانی است و با گذراندن چند واحد آموزشی و مطالعه چند کتاب محقق نمیشود. امید است کتاب حاضر مقدمه خوبی برای آغاز فراگیری فقه و اصول باشد.