معرفی، نقد و خلاصه کتاب کتابخانه نیمه شب

کتاب کتابخانه نیمه شب نوشته مت هیگ به موضوعاتی چون زندگی، مرگ، انتخاب‌ها و مسیریابی در دنیای پر از تردید و عدم قطعیت می‌پردازد. خوانندگان زیادی در سراسر جهان از جمله ایران از کتاب کتابخانه نیمه شب استقبال کردند و این کتاب به یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌ها تبدیل شد. با این مطلب از بلاگ فیدبیو همراه باشید.

داستان کتابخانه نیمه شب

داستان کتابخانه نیمه شب درباره زنی به نام نورا سید است که در آستانه یک بحران روحی قرار دارد. او در شرایطی عجیب به کتابخانه‌ای عجیب و غریب می‌رود. این کتابخانه به او این امکان را می‌دهد که زندگی‌های موازی و مختلفی را تجربه کند، زندگی‌هایی که در آنها تصمیمات مختلفی گرفته است.

این کتاب با محتوای فلسفی و روانشناسانه‌ش، خوانندگان را به تفکر در مورد انتخاب‌هایشان دعوت می‌کند. اگر خودتان یا یکی از آشنایانتان در آستانه بحرانی روحی یا خودکشی است یا در نیمه‌شب بی‌خوابی به سرتان زده و تصمیمات زندگی‌تان را زیر سوال ببرید یا وقت خواندن کتاب را ندارید می‌توانید نسخه صوتی کتاب کتابخانه نیمه شب را در فیدیبو بشنوید.

خلاصه کتاب کتابخانه نیمه شب نوشته مت هیگ

تجربه دنیاهای موازی در یک زندگی

این کتاب داستان زندگی نورا سید، زن ۳۵ ساله‌ای است که در یک شب تاریک و دردناک تصمیم می‌گیرد به زندگی‌اش پایان دهد. نورا که در زندگی خود احساس ناامیدی و شکست می‌کند، در یک لحظه بحرانی، از دنیا می‌رود و به طور معجزه‌آسایی به کتابخانه‌ای مرموز منتقل می‌شود. این کتابخانه یک کتابخانه معمولی نیست بلکه دنیای مرموزی است که در مرز زندگی و مرگ قرار دارد. در اینجا، نورا با ریچل، سرپرست کتابخانه، آشنا می‌شود.

هر کدام از کتاب‌های کتابخانه انتخاب متفاوتی است که نورا در زندگی‌اش انجام می‌دهد. نورا می‌تواند هر کتاب را باز کند و به یکی از این زندگی‌ها برود و نتیجه انتخاب‌هایش را ببیند. این سفر به نورا کمک می‌کند تا درک کند که چگونه انتخاب‌های مختلف می‌توانستند زندگی او را به گونه‌ای متفاوت تغییر دهند.

کتاب کتابخانه نیمه شب مت هیگ

چرا کتاب کتابخانه نیمه‌‌شب را باید بخوانیم؟

جوابی برای سوال چه می‌شد اگر… 

اگر بیشتر وقت‌ها از خود می‌پرسید “چه می‌شد اگر…” و همیشه از انتخاب‌های گذشته‌تان پشیمان هستیداین کتاب می‌تواند به شما کمک کند. مت هیگ این مفاهیم پیچیده را با نثری ساده و روان بیان می‌کند. او در کتابخانه نیمه شب تاثیر انتخاب‌های گوناگون بر زندگی را بررسی می‌کند.

کتاب دارای پایان امیدبخش است که می‌تواند به خوانندگان انگیزه و انرژی برای رویارویی با مشکلات زندگی را بدهد.

بهترین ترجمه کتابخانه نیمه شب به فارسی کدام است؟

ترجمه‌های مختلفی از این کتاب منتشر شده. یکی از اولین مترجمان محمد صالح نورانی‌زاده بود که کتابخانه نیمه شب را در نشر کوله‌پشتی منتشر کرد. سایر مترجمان برجسته این کتاب عبارتند از:

کتابخانه نیمه شب میلکان

نمایش کتابخانه نیمه شب، فیلم و هر اقتباس دیگر

گرچه هنوز فیلمی بر اساس این کتاب ساخته نشده، اما گریگوری جیکوبز به عنوان کارگردان احتمالی فیلم کتابخانه نیمه شب معرفی شده است.

همچنین نمایش کتابخانه نیمه‌ شب به کارگردانی محمد ملک‌شاهی از دی ماه ۱۴۰۳ تا بهمن در تماشاخانه ملک روی صحنه رفته است. نمایش کتابخانه نیمه شب اقتباسی آزاد از کتاب است.

نقد و بررسی کتاب کتابخانه نیمه شب برای خوانندگان جدی ادبیات

کتابخانه نیمه‌شب رمانی تخیلی است که به سادگی مفاهیم عمیق روانشناسی را بیان می‌کند. اما برای خوانندگان حرفه‌ای‌تر ادبیات ممکن است نیاز به بررسی‌های دقیق‌تری داشته باشد.

توسعه فرمول‌وار شخصیت‌ها از جمله انتقادهای مطرح شده است. شخصیت نورا قابل پیش‌بینی و خطی است. دیگر شخصیت‌های داستان هم غالبا تک بعدی هستند. و برای بیش از آنکه شخصیت واقعی با ویژگی‌های منحصر به فرد باشند ابزارهایی برای پیشبرد شخصیت نورا هستند. رویکرد ساده‌انگارانه به موضوعاتی مثل سلامت روان و پشیمانی از دیگر نقدهای وارد شده به کتابخانه نیمه شب است.

پیشنهادهایی برای منتقدان کتاب 

برای خوانندگان جدی ادبیات که به تم‌هایی مشابه کتابخانه نیمه شب علاقه‌مندند کتاب‌های زیر پیشنهاد می‌شود:

پشت پرده‌های نوشتن مت هیگ نویسنده کتابخانه نیمه شب

او در چندین مصاحبه به طور آشکار تجربه شخصی خود از نوشتن این کتاب را به اشتراک گذاشته و چالش‌های عاطفی و روانشناختی‌ای را که موقع نوشتن با آن‌ها روبه‌رو بوده روشن کرده است.

چه عواملی روی مت هیگ تاثیر گذاشت؟

  • پیش‌زمینه عاطفی: غلبه بر افسردگی و اضطراب

مت هیگ در مصاحبه‌ای با روزنامه بریتانیایی گاردین گفت که مبارزات شخصی‌اش با افسردگی و اضطراب نقش مهمی در شکل‌دهی به کتابخانه نیمه شب داشته است. هیگ می‌گوید:

“این کتاب خیلی به مبارزات من با سلامت روانی‌ام مربوط است. نوشتن آن برای من راهی بود تا احساسات خود را درباره زندگی، مرگ و معنای زندگی اصیل پردازش کنم.”

  • پشیمانی از انتخاب‌ها

مت هیگ موقع نوشتن کتابخانه نیمه شب تحت تأثیر افکاری درباره پشیمانی از انتخاب‌ها و تصمیماتش بود. او در گفتگویی با شبکه رادیویی عمومی NPR گفت با این فکر «چه می‌شد اگر؟» دست و پنجه نرم می‌کرد. او گفت که در حین نوشتن کتابخانه نیمه شب اغلب به این فکر می‌کرد که باید بابت انتخاب‌هایمان با خود مهربان باشیم.

مت هیگ نویسنده کتابخانه نیمه شب

جوایز کتاب کتابخانه نیمه شب

کتاب کتابخانه نیمه شب جوایز معتبری مثل جایزه بوکر یا پولیتزر را از آن خود نکرده است اما با استقبال گسترده خوانندگان زیادی روبه‌رو شده و در برخی مواقع هم نامزد جایزه‌ شده

  • کتابخانه نیمه شب برای بخش به انتخاب خوانندگان در Goodreads در بخش رمان در سال ۲۰۲۰ نامزد شد.

این کتاب به طور کلی در نظر منتقدان به علت کاوش در زمینه‌های سلامت روانی، پشیمانی و فرصت‌های دوباره مورد توجه قرار گرفته است.

نظرات رسانه‌ها درباره کتاب کتابخانه نیمه شب

  • روزنامه گاردین این کتاب را یک روایت “الهام‌بخش و تفکر برانگیز” توصیف کرده و توانایی آن در ترکیب تأملات فلسفی با عناصر فانتزی را ستایش کرده است.
  • نیویورک تایمز نیز این کتاب را به عنوان “کاوشی دل‌انگیز در وضعیت انسان” توصیف کرده و از هیگ برای خلق داستانی که توازنی میان امید و پذیرش خود در میان مشکلات زندگی برقرار می‌کند، ستایش کرده است.

کتابخانه نیمه شب نوشته مت هیگ

بخشی از کتاب کتابخانه نیمه شب

نورا نگاهی به بالا انداخت و برای نخستین بار لامپ‌ها را دید. صرفا لامپ‌هایی بدون حباب که با سیم از سقف آویزان بودند. سقف هم معمولی و خاکستری رنگ به نظر می‌رسید. با این تفاوت که این سقف به هیچ دیواری نمی‌رسید. مثل کف کتابخانه، سقف هم تا ابد ادامه داشت.

فایده‌‌ش اینه که به احتمال خیلی زیاد زندگی‌ قبلیت تمومه. می‌خواستی بمیری و شاید هم همین‌طور بشه. جایی لازم داری که بری. جایی که موندگار بشی. یه زندگی دیگه. بنابراین باید خوب فکر کنی. اسم اینجا کتابخونه نیمه شب. چون هر زندگی تازه‌ دیگه‌ای که هست همین حالا شروع می‌شه.

دیگر کتاب‌های مت هیگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری