اینستاگرام بدون فیلتر!

داستان اینستاگرام

در خصوص کسب ‌و کارهای موفق و برندهای معتبر و تجارت‌های بین‌المللی مشهور در سطح جهانی آثار زیادی نوشته و منتشر شده است، اما درباره غول دوست داشتنی دنیای رسانه‌ای امروز یعنی اینستاگرام خیلی صحبت نشده بود تا کتاب بدون فیلتر نوشته سارا فرایر منتشر شد و خیلی زود به شهرت جهانی رسید. سارا فرایر برای این کتاب جایزه بهترین کتاب سال ۲۰۲۰ فایننشال تایمز و مک کینزی را دریافت کرد و تایمز، فرتون، اکونومیست و NPR هم کتاب را به عنوان «بهترین کتاب سال» معرفی کردند. بدون فیلتر در کشورمان توسط سعید زرگریان ترجمه و انتشارات آموخته هم آن را به بازار عرضه کرده است. اخیرا در اپیزود شصت و یکم پادکست بی‌پلاس علی بندری به معرفی این کتاب پرداخته است.

شاهکار خانم خبرنگار

سارا فرایر یک خبرنگار و گزارشگر موفق در عرصه فناوری و شبکه های اجتماعی است، وی از دانشگاه کارولینا با مدرک روزنامه‌نگاری فارغ‌التحصیل شد و پس از آن به عنوان خبرنگار با شبکه بلومبرگ همکاری خود را آغاز کرد. سارا فرایر نمونه‌ای بدیهی از ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه است که حالا از او نه تنها یک خبرنگار موفق بلکه یک نویسنده شناخته شده هم ساخته است.

سارا فرایر

اینستاگرام چه نقشی در زندگی ما دارد؟

می‌توان به جرئت گفت امروزه اینستاگرام پررنگ‌ترین رسانه در زندگی تمام مردم دنیاست، بله تمام مردم دنیا برای اینکه چه بپوشند؟ چه بخورند؟ کجا سفر بروند؟ کدام کتاب را بخوانند؟ کدام فیلم را ببینند؟ در کدام کافه شهر قهوه عصرگاهی روز تعطیل را بنوشند؟ چه کسب و کاری را با توجه به سرمایه‌ای که در دست دارند راه‌اندازی کنند؟ و یک دنیا کدام؟ و چطور؟ و چگونه دیگر از اینستاگرام ایده و کمک می‌گیرند.اینستاگرام حالا ابزار بسیار توانمندی است برای زندگی بهتر، اینستاگرام در عصر حاضر دیگر یک اپلیکیشن نیست بلکه یک الگوی وسیع در تمامی جنبه های زندگی و کسب و کار است.

از شرکت‌های بزرگ دنیا گرفته تا هتل‌های هفت ستاره تا بزرگترین کارخانجات و صنایع در تمامی کره زمین تا برسد به سبک زندگی مردمان در کشورهای مختلف همگی ایده‌های بسیار موثر و بزرگی از اینستاگرام دریافت کرده‌اند که در مسیر حرکت آنها به سوی تعالی بیشتر تاثیرات شگرفی داشته است.

امروزه در طراحی مراکز خدماتی و رستورانها اصطلاحی باب شده است تحت عنوان «اینستاگرامیزه» به بیان ساده‌تر و برای مثال: این رستورانی که ساخته‌ایم آیا مطلوب مشتریان برای عکس‌برداری و  انتشار عکس‌هایشان در اینستاگرام هست یا خیر؟ طراحی داخلی فروشگاه جدید ما مناسب برای معرفی کسب و کارمان در اینستاگرام هست یا خیر؟ مشتریان بخاطر طراحی داخلی کافه ما  و برای انتشار عکس هم که شده کافه ما را انتخاب می‌کنند یا خیر؟

با بازکردن اینستاگرام، هر لحظه از یک روز عادی می‌توانیم زندگی،کسب و کار، روحیات و حواشی پیرامون افرادی که به هر دلیل در زندگی ما مهم هستند را پیگیری کنیم، می‌توانیم در هر عرصه از تصمیم‌گیری های شخصی و حتی گروهی که به بن‌بست رسیدیم از اینستاگرام کمک بگیریم، از دسترسی به آخرین اخبار و اتفاقات در دنیا هم نگوییم که معمولی‌ترین داده اطلاعاتی اینستاگرام است.

آمارهای حیرت‌آور اینستاگرام

وقتی به آمار و گزارش‌های منتشره از سوی اینستاگرام نگاه می‎‌کنیم مغزمان سوت می‌کشد، اینجا فقط و فقط به ارائه چند آمار حیرت‌آور از اینستاگرام بسنده می‌کنیم تا بیشتر به عظمت این غول رسانه‌ای پی‌ببریم. به‌نظر اندیشمندان عرصه کسب و کارهای اینترنتی و نتایج تحقیقات انجام شده، داشتن ۵۰۰۰۰ فالوئر در اینستاگرام می‌تواند یک کسب و کار خوب برای صاحب صفحه مذکور به‌همراه داشته باشد و با همین تعداد فالوئر می‌تواند به راحتی کسب درآمد کرده و زندگی خوبی را رقم بزند، تصور می‌کنید چند نفر در دنیا این تعداد فالوئر دارند؟ ۲۰۰ میلیون نفر، بله ۲۰۰ میلیون نفر در دنیا از طریق اکانت‌های اینستاگرام امرار معاش می‌کنند.

۶میلیون نفر در دنیا به وسیله اینستاگرام معروف شده و تبدیل به سلبریتی شده‌اند، یعنی متولد خود اینستاگرام هستند، بدون اینکه هنرمند، ورزشکار و یا سیاست‌مدار شناخته شده‌ای باشند، اما حالا هر کدام خود یک رسانه هستند که محتوای خود را به دنیا و مخاطبین عرضه می‌کنند. این هم می‌تواند جالب باشد که بدانید ماهیانه به‌طور متوسط یک میلیارد نفر از جمعیت جهان از اینستاگرام به هر دلیلی استفاده می‌کنند. کتاب بدون فیلتر پر است از این آمارهای خیره کننده و حقایق اعجاب آور درباره اینستاگرام.

داستان جذابی که رهایش نمی‌کنید

سارا فرایر،کتاب بدون فیلتر را بر اساس صدها ساعت مصاحبه با بنیان‌گذاران، مهندسان و کارمندان اینستاگرام و فیسبوک نوشته است و روایت جذاب و سرگرم کننده‌ای از این که چطور اینستاگرام به این مرحله از موفقیت و نفوذ رسید را ارائه کرده است.کتاب بدون فیلتر داستان شیرین موفقیت اینستاگرام است، قصه جذاب چگونگی شکل‌گیری اینستاگرام و نگاهی جامع به فیس‌بوکی شدن آن، روایت دقیق و درستی از این ماشین سلبریتی‌ساز.

سارا فرایر در خصوص این کتاب می‌گوید:

گفت‌وگوها را همانطور که برایم نقل می‌شد نوشته‌ام تا سیر تکامل اینستاگرام را همان‌گونه‌ که دست اندرکارانش به یاد می‌آورند روایت کنم، ماجرایی که طی ده سال شکل گرفته است. این کتاب نتیجه‌ی تلاش حداکثری من برای ارائه‌ی حقیقت ماجرای اینستاگرام است.

سارا فرایر در این کتاب آورده است که در سال ۲۰۰۵ مارک زاکربرگ موسس و بنیان‌گذار فیس‌بوک تصمیم می‌گیرد قابلیت آپلود تصویر و تگ کردن افراد را به فیس‌بوک اضافه نماید و در این راه یک پیشنهاد کاری به کوین سیستروم که یکی از متخصصان عرصه برنامه نویسی و نرم‌افزار بود ارائه می‌کند، سیستروم آن را نمی‌پذیرد و البته چندی بعد خود زاکربرگ و تیم طراحان وی این قابلیت را به فیس‌بوک اضافه می‌کنند، سیستروم هم در همین مواقع در گوگل مشغول به کار شده بود این داستان را تا اینجا داشته باشید.

کوین سیستروم کمکم به فکر جدایی از گوگل و طراحی یک اپلیکیشن برای گوشی‌های هوشمند افتاد که به سرعت بازار موبایل را به سیطره خود در می‌آوردند، ابتدا ایده یک سایت موبایلی به ذهنش خطور کرد که با آن به‌صورت زنده می‌شد به مخاطب نشان داد کجا هستید و مشغول چه‌کاری. این ایده را تبدیل به یک برنامه موبایلی کرد و به دنبال سرمایه‌گذار افتاد. به هر دردسری بود سیستروم سرمایه‌گذار را یافت و مبلغ اولیه ۵۰۰۰۰ دلار در اختیار وی قرار داده و نرم‌افزار به بازار عرضه شد ولی به سرعت سیستروم متوجه شد که کاربران به خوبی و راحتی نمی‌توانند با برنامه او ارتباط برقرار کنند در همین حین او با یکی از هم‌دوره های زمان دانشگاه که یک دورگه برزیلی‌آمریکایی بود مواجه شد و همان جا ایده توسعه این برنامه به ذهنش خطور کرد و آن را با مایک کریگر برزیلی‌آمریکایی مطرح کرد. در واقع همان برنامه اولیه که با نواقصی همراه شد سنگ بنای طراحی و ساخت اینستاگرام بود.

در اواخر سال ۲۰۰۹ کوین سیستروم همراه مایک کریگر که حالا دیگر به‌عنوان شریک وی شناخته می‌شد اولین نسخه اینستاگرام را فقط برای پلتفرم آیفون طراحی و در ابتدای سال ۲۰۱۰ به بازار ارائه دادند. آنچه بسیار جالب است اینکه یکی از اصلی‌ترین ایده‌های شکل‌گیری اینستاگرام دوربین های عکاسی قدیمی به‌نام پولاروید بود، همان‌ها که در لحظه عکس را چاپ و از دوربین بیرون می‌دادند، ایده ارتباط سریع و در لحظه کاربران با اطرافیان ایده بسیار جذابی بود که بعدها منجر به شکل ‌گیری قابلیت استوری در اینستاگرام شد.

از لحظه انتشار نرم‌افزار اینستاگرام برای اولین بار طی چند ساعت این نرم‌افزار بیش از ده هزار بار دانلود شد، طی یک هفته از انتشار نسخه اولیه اینستاگرام، این برنامه قریب به ۲۵۰۰۰۰ بار دانلود شد و اینجا بود که حس خوشایند موفقیت همراه با دلهره برای بهبود مستمر این برنامه به سراغ کوین سیستروم و مایک کریگر آمد.

اولین دغدغه‌ای که مانند خوره روح و روان سیستروم و مایک کریگر را می‌خورد و خواب و خوراک را از آنها گرفته بود، انحصاری بودن اینستاگرام برای آیفون و فشار وحشتناک مخاطبینی بود که موبایل‌های اندروید در دست داشتند.تلاش مستمر این دو بنیان‌گذار اینستاگرام برای انتشار نسخه اندروید دو سال به طول انجامید، دغدغه آنها فقط طراحی برنامه برایاندروید نبود، دغدغه اصلی نداشتن سرمایه برای توسعه سرورهای اینستاگرام بود. دو سال صبر کردند تا هم سرورها را به بهترین شکل توسعه وافزایش دهند و هم یک دفتر مرکزی درخور و شایسته برای نرم‌افزاری تدارک ببینند.

در کتاب بدون فیلتر بارها به این موضوع اشاره شده است که کوین سیستروم بنا نداشت همه محدودیت ها را برای آپلود کردن عکس از سوی کاربرانش بردارد، محدودیت حجمی برای عکس‌ها در نظر گرفته بود تا کاربران خلاقیت و توان هنری خود را به‌کار انداخته و تصاویر را با توجه به محدودیت حجمی کوچک‌تر و یا کم حجم‌تر کنند. بعدها فیلترهایی بر روی آپلود تصاویر و استوری ها طراحی کرد تا کاربران بتوانند از قوای هنری و خلاقیت خود بیشتر استفاده کنند.

اینستاگرام یک ماه پس از عرضه اولیه نسخه اندروید توانست یک میلیون کاربر جذب کند و در طول یکسال پس از انتشار نسخه اندروید خود توانست کاربران خود را از مرز ده میلیون نفر عبور دهد. با سرعت سرسام آوری تمامی کسب و کارهای دنیا از ریز و درشت گرفته تا معروف و ناشناخته به سمت اینستاگرام سرازیر شدند تا با استفاده از آن کسب و کار خود را به دنیا معرفی نمایند.

داستان برخورد اولیه زاکربرگ و کوین سیستروم را در اول مطلب برایتان گفتیم ،حالا رسیدیم به قسمت جذاب ماجرا که سرانجام یکی از بهترین، کامل‌ترین، جذاب‌ترین و پرطرفداراترین اپلیکیشن های ساخته شده به دست بشر در سال ۲۰۱۲ به قیمت یک میلیارد دلار آمریکا توسط فیس‌بوک و شخص مارک زاکربرگ خریداری شد. زاکربرگ تمام اینستاگرام را خرید حتی همان ۱۳ نفر کارمندی هم که داشت در قرارداد خرید منظور کرد و سهم کوین سیستروم ۴۰۰ میلیون دلار بود. اما چه شد که اینستاگرام همچنان با قدرت و پابرجا به کار خود ادامه داد؟ زاکربرگ با اینکه اینستاگرام را تمام و کمال از سیستروم و کریگر خرید ولی رهبری ایستاگرام را همچنان در اختیار سیستروم قرارداد تا آنطور که می‌داند اینستاگرام را هدایت و راهبری کند.

کوین سیستروم در مصاحبه ای با بلومبرگ میگوید: از خوبی‌های تبدیل شدن به بخشی از فیس‌بوک این بود که ما باید با شرکتی جفت می‌شدیم که راه و رسم رشد و پیشرفت را بلد بود. راه و رسم کسب و کار را می‌شناخت و یکی از بهترین تیم‌های مدیریتی در حوزه تکنولوژی و رسانه‌های جهانی آن را راهبری می‌کرد.

2 Responses

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری