در قوانین اسلامی، مشارکت میتواند به دو طبقه تقسیم شود: مالکانه و تجاری. همچنین از آنجا که در زندگی روزانه، معاملات تجاری در چندین بخش از فعالیت زندگی مؤثرند، ما در اینجا با جزئیات بیشتری به این مسئله میپردازیم. اضافه بر این، مشارکت تجاری میتواند به دو بخش تقسیم شود: مفاوضه، که میتواند بهعنوان مشارکت با اعتبار نامحدود، تعبیر شود؛ و دیگری مشارکت عنان است، که میتواند بهعنوان مشارکت محدود نامیده شود. در میان شرکا شباهت در دین، یک مسئله ضروری برای مفاوضه است. اما در عنان، شرکا میتوانند دارای زمینههای دینی متفاوت باشند. اضافه بر آن مسئله، ممنوعیت معامله همراه با ربا، و ممنوعیت معامله در کالاهای تحریم شده، نیز بخشی از این قرارداد است. در کنار مفاوضه، مضاربه نیز توافقنامهای است که یک سرمایهگذار یا گروهی از سرمایهگذاران به عامل مدیر، یک سهم عمده مورد توافقی از سود را پرداخت میکنند. برای این مشارکت نیز شرط شباهت در دین وجود ندارد.
اسلام در همه جا، هر زمان و در هر موقعیتی، برای خیرخواهی نسبت به نوع بشر، پایهگذاری شده است. ممنوعیت ربا یک بخش از این قانون حتمی است. موارد مشخصی وجود دارند که توسط اسلام منع میشوند، برای مثال، فروش شراب، گوشت خوک، گوشت حیوانات مردار بهجز ماهی، و موارد مشابه.
کارهای مختلفی در این موضوع، توسط محقّقان مختلف انجام شده است، و البته آنها هنوز نتایج مشخصی را درباره این موضوع بهدست نیاوردهاند. از این جهت، این کار کوچک فراهم شده است.