- رمانی با الهام از «رابینسون کروزوئه»:
«رابرت مایکل بلنتاین» نویسندهی اسکاتلندی مشهور است که سال ۱۸۲۵ در ادینبورگ متولد شد و ۶۸ سال بعد، در رم، پایتخت ایتالیا از جهان رخت بربست. او را بیش از هرچیز برای خلق رمانهای بزرگسال میشناسند؛ حوزهای که بلنتاین در آن بیش از صد اثر را خلق کرد. او علاوه بر نویسندگی، به نقاشی با آبرنگ نیز میپرداخت و بسیاری از آثار خود را در آکادمی سلطنتی اسکاتلند به نمایش گذاشت. نام بردنِ تنها معدودی اثر از میان بیش از صد کتاب ارزشمند بزرگ و کوچک ر. م. بلنتاین کار آسانی نیست. اما تقریباً همه بر این باورند که «جزیرهی مرجان» بهترین اثر این نویسنده است. بلنتاین این داستان را سال ۱۸۵۷ و با الهام از رمان مشهور «دانیل دفو» یعنی «رابینسون کروزوئه» نوشته است. علاوه بر این اثر، «سگی به نام کروزو و اربابش»، «شکارچیان گوریل»، «مرد وحشی و غرب»، «مارتین رتلر»، «شهر دزدادن دریایی» و «جزایر آدمخواران» برخی از دیگر کتابهای مهم این نویسنده هستند.
- ماجراهای هیجانانگیز رالف روور:
آثار پرشمار رابرت بلنتاین، بین سالهای ۱۸۴۸ و ۱۸۹۵ منتشر شدهاند. یعنی از دورهای که نویسنده بیستوسه سال داشته تا دو سال پس از درگذشتش. با این اوصاف «جزیرهی مرجان» مهمترین اثر این نویسنده، در نخستین دهه از نویسندگی او منتشر شده است و با این حال، نهتنها داستان خامی محسوب نمیشود که تا همین امروز نیز همواره بر رأس آثار بلنتاین درخشیده است. نویسنده برای روایت این کتاب، راوی اولشخص را انتخاب کرده و برای اجرای این منظور از نظرگاه پسری پانزدهساله به نام رالف روور بهره برده است. کشتی رالف و همراهانش در اقیانوس آرام دچار سانحه میشود و او به همراه دو نفر دیگر، به یک جزیرهی مرجانی بزرگ اما غیرمسکونی میرسند؛ جوانی هجدهساله به نام «جک مارتین» و نوجوانی سیزدهساله به اسم «پترکین گای». رالف ماجراهای پرتعداد جزیره را گاه با یادآوری ماجراجوییها و خاطراتش از کودکی تعریف میکند تا همواره امید را چون مشعلی فروزان، فراز راه خود و دوستانش نگه داشته باشد. هرچه داستان پیشتر میرود، جزیره حریفان سرسختتری میان راه سه جوان میگذارد؛ از یافتن غذا و بقا تا زندهماندن مقابل آدمخواران و دزدان دریایی.
- جزیرهی مرجان، جزیرهای غیرمسکونی:
بههوش آمدن چنان حالت غریبی است تقریباً نمیتوان توصیفش کرد: نوعی رؤیا، هشیاری مبهم؛ حالتی بین بیداری و خواب که با احساس خستگی همراه است و یکجورهایی خوشآیند است. بهتدریج که به هوش میآمدم، صدای پیترکین را میشنیدم که حالم را میپرسد. با خودم فکر میکردم که لابد خواب ماندهام و به خاطر تنبلی تنبیه میشوم؛ ولی پیش از اینکه بتوانم بلند شوم، این افکار از ذهنم بیرون رفتند و حس کردم شاید مریض باشم. در همان گیرودار باد ملایمی به گونههایم وزید و من یاد خانهمان و حیاط پشتش با آن گلهای زیبا و عطر پیچ امینالدولهاش افتادم که مادر عزیزم با دقت کاشته و روی نردهی ایوان چیده بود. اما صدای امواج خروشان دریا این افکار شیرین را از ذهنم دور کرد و من دوباره یاد دریا و تماشای دلفین و ماهی بالدار و شکستن بادبان و دماغهی هورن افتادم.
- کتاب صوتی جزیرهی مرجانی:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «نشر آموت» نسخهی صوتی کتاب «جزیرهی مرجان» اثر «ر. م. بلنتاین» را با ترجمهی «مریم مفتاحی» و با صدای «ابوالفضل شاهبهرامی» تولید و منتشر کرده است.