- یک بازیکن خیلی عادی!
مردی که او را با لقب «آقای خاص» میشناسند مانند بسیاری از اسپانیایی زبانها و پرتغالی زبانها یک نام طولانی دارد. «ژوزه ماریو دوس سانتوس مورینیو فلیکس» که به ژوزه مورینیو شهرت دارد، در سال ۱۹۶۳ در شهر ستوبال پرتغال به دنیا آمد. در دورانی که آقای خاص به عنوان بازیکن فوتبال فعالیت داشت، درخشش چندانی نداشت، به تیمهای مطرح راه نیافت، افتخار قابل توجهی کسب نکرد و در مجموع دوران بازیاش به عنوان یک هافبک میانی، خیلی زود به پایان رسید.
- معجزهی ترجمه:
ژوزهی جوان که رنگ موفقیت را در زمین بازی ندید، خیلی زود به مربیگری روی آورد. در سالهای پایانی سومین دههی زندگیاش به عنوان دستیار مربی و سرمربی تیمهای پایه مشغول فعالیت شد. سپس فرصتی پیش آمد که کسی بهتر از او نمیتوانست از آن استفاده کند. ژوزه به عنوان مترجم «بابی رابسون» افسانهای که برای مربیگری به پرتغال آمده بود شروع به کار کرد و همراه با او حضور در تیم های پرتغالی اسپورتینگ لیسبون و پورتو را تجربه کرد. همراهی چهار سالهی او با «سر بابی رابسون» به عنوان مترجم، باعث شد تا علاوه بر نقش مترجمی، به عنوان دستیار او به تیم پرطرفدار بارسلونا ملحق شود. ژوزه که از هر فرصتی برای کسب تجربه و دانش استفاده میکرد، پس از جدایی بابی رابسون از بارسلونا و جانشینی «لوئیس فنخال» به جای او، نقش پیشیناش را ادامه بدهد.
- کار بزرگ:
حضور چهار سالهی مورینیو در بارسلونا و کار در کنار بزرگانی چون سر بابی رابسون و لوئیس فنخال و حضور در میادین و تورنومنتهای بزرگ، تجربهی گرانبهایی برای او به ارمغان آورد. مورینیو تصمیم گرفت از این تجربهها به صورت مستقل استفاده کند؛ برای همین منظور به کشورش بازگشت و مربیگری تیم بنفیکا و سپس لییرا را به عهده گرفت. او با اثبات شایستگیهایش در این دو تیم به عنوان سرمربی، راهی تیم پرطرفدار پورتو شد. جایی که مورینیو در نخستین سال حضورش برای آبی و سفید پوشان شهر پورتو سه جام به دست آورد و آنها را به قهرمانی جام یوفا رساند. سال بعد مورینیو با پورتو پا را فراتر هم گذاشتند و به عنوان قهرمانی جام باشگاههای اروپا رسیدند کار بزرگی انجام دادند.
- آقای خاص:
پس از قهرمانی جام باشگاههای اروپا، مورینیو دیگر خود را به عنوان یکی از مربیان بزرگ در عرصهی جهانی معرفی کرده بود. مقصد بعدی او تیم پایتختنشین چلسی بود که با رویاپردازی های مالک جدیدش به دنبال افتخارات بیشتر بود. در سال های بعدی او روی نیمکت تیمهای بزرگ تری هم نشست. اینترمیلان، رئال مادرید، منچستر یونایتد، تاتنهام و آ.اس. رم. چیزی که بیش از موفقیتهای ژوزه مورینیو در خاطر هوادارن فوتبال از او نقش بسته است، شخصیت خاص و منحصر به فرد اوست. مورینیو را مربیای پرحاشیه و پر جار و جنجال میشناشند، اما به گفتهی بسیاری از منتقدان، همین کارهای او حواشی را از بازیکنان و تیم دور میکند. خودش میگوید «به من لقب مغرور ندهید. من قهرمان اروپا هستم و خودم را آقای خاص میدانم».
نشر صوتی آوانامه با همکاری انتشارات کتاب کولهپشتی، نسخهی صوتی کتاب «رهبری به سبک آقای خاص؛ ژوزه مورینیو» اثر رابرت بیزلی و ترجمهی امیرحسین فاضلیمقدم را با صدای سلمان ظاهری تولید و منتشر کرده است.