روابط خارجی ایران در خاورمیانه و شمال آفریقا همواره شاهد تحولات و نوسانهای متعددی در طول تاریخ سیاسی جهان بوده است. این منطقه در حقیقت، به دلیل اهمیت در ابعاد ژئوپلتیک، ژئواکونومیک، ژئواستراتژیک و ژئوکالچر طی ادوار گذشته همواره در کانون توجه قدرتهای خارجی قرار داشته است. امروزه این ناحیه بهواسطه موقعیت راهبردی و ژئوپلتیکی و وضعیت سیاسی حاکم بر آن، عنصر مهم تأثیرگذار بر معادلات بینالمللی محسوب میشود. منطقۀ مذکور همواره صحنۀ نفوذ و منازعههای قدرتهای بزرگ عرصۀ بینالملل بوده و میزان حضور در این حوزه، یکی از عوامل مهم در تعیین میزان قدرت جهانی و موقعیت بینالمللی قدرتهای بزرگ در عرصۀ رقابت بینالمللی محسوب شده است. افزون بر این، ژئوپلتیک برتر و قرار گرفتن در حدفاصل قدرتهای بزرگ بینالمللی، منشأ مواد خام ارزان قیمت برای اقتصاد دنیا و کانون انرژی جهان، بهویژه نفت و گاز، و بازار بزرگ مصرف تولیدات کشورهای صنعتی و توسعهیافته، این منطقه را به کانون توجه قدرتهای بزرگ سیاسی، اقتصادی جهان تبدیل کرده است. عنصر مهم دیگری که بر اهمیت منطقۀ خاورمیانه افزوده و آن را به یکی از کانونهای فرهنگی مهم تبدیل کرده، خاستگاه ادیان و تمدنهای گوناگون است. بنابراین، وضعیت خاورمیانه در سدۀ بیست و یکم از منظر ژئوپلتیک، در بردارنده تلقی خاصی خواهد بود که میتوان از آن به تغییرناپذیری معادلات و مناسبات ژئوپلتیک قدرتهای فرامنطقهای در خاورمیانه یاد کرد. بهعبارت دیگر، حضور در فضای جهانی بدون تکیه بر خاورمیانه ناممکن است. بدون شک، جوهره متباین ژئوپلتیک خاورمیانه، آن را از سایر حوزهها متمایز و آن را به موقعیت بیبدیلی در گسترۀ جهانی رهنمون کرده است. بنابراین، در سر آغاز هزاره سوم، خاورمیانه همچنان بینالمللیترین منطقۀ دنیا محسوب میشود و تحولات این منطقه در عرصههای گوناگون محل تلاقی منافع بازیگران خارجی خواهد بود.
ایران با قرار گرفتن در منطقۀ جنوب غربی آسیا، جایگاه والایی از منظر ژئوپلتیک، ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک، ژئوکالچر و حتی ژئوایدئولوژی در خاورمیانه دارد و در یک چهارراه بینالمللی قرار میگیرد که مناسبات خارجی و تحولات آن پیامدهای فرامنطقهای و جهانی بسیاری دارد و بنابراین، ظرفیت خاصی به این کشور میدهد. از همین باب، روابط خارجی این کشور در طول تاریخ با دیگر واحدهای سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا، پیامدهایی در سطوح مختلف ملی و فراملی داشته و در ابعاد داخلی، منطقهای و جهانی تأثیرگذار بوده است.
در کتاب حاضر، تاریخ روابط خارجی ایران را با دیگر واحدهای سیاسی در منطقۀ خاورمیانه در چهار دورۀ مجزا و تحتالشعاع چارچوب نظری دیالکتیک ایرانی بررسی خواهیم کرد. دورۀ نخست، به شکلگیری تمدنهای باستانی در خاورمیانه تا طلوع اسلام بازمیگردد و دورۀ دوم همزمان با طلوع اسلام آغاز میشود و تا تأسیس سلسلۀ صفوی تداوم مییابد. طلیعۀ دورۀ سوم، پایهگذاری سلسلۀ صفویه بوده و تا سقوط رژیم پهلوی دوم در ایران ادامه پیدا میکند؛ چهارمین دورۀ تاریخ روابط خارجی ایران را در خاورمیانه میتوان از زمان پیروزی انقلاب اسلامی و شکلگیری جمهوری اسلامی دانست و آنرا تجزیه و تحلیل کرد.
در این کتاب، تلاش بر آن بوده است تا مهمترین تحولات صورت گرفته در روابط خارجی ایران با کنشگران منطقهای از عصر قدیم و ظهور تمدنهای باستانی تا دوران معاصر بررسی شوند و ضمن علتیابی این پدیدهها، به پیامدهای عینی آنها بهویژه در عرصۀ منطقهای پرداخته شود. از آنجایی که گذشته آینه آینده میباشد، ملت و تمدنی که تاریخ خود را نشناسد، محکوم به تکرار آن خواهد شد. از همین باب، درک و تحلیل عمیق و دقیق روابط خارجی در عرصۀ تاریخی گام مهمی در شکل دادن به آیندهای بهتر در حوزۀ سیاست خارجی بهشمار رود.
در این کتاب در برخی موارد ذکر تاریخهای هجری قمری و شمسی ضرورت نداشته و فقط به ذکر تاریخ بر اساس تقویم میلادی، پیش از میلاد یا پس از میلاد، اکتفا شده است که بیشتر دوران پیش از طلوع اسلام را شامل میشوند. تاریخها در دوران پس از طلوع اسلام، معمولاً بر حسب تقویم میلادی و هجری قمری، هر دو، ذکر شدهاند، که برای نمونه میتوان به (۱۲۵۸ میلادی / ۶۵۶ هجری قمری) اشاره کرد. تاریخ هجری قمری نیز تقریباً از انقلاب مشروطه به بعد به تاریخ هجری شمسی در کنار تقویم میلادی تبدیل شده است. همچنین دههها و سدهها نیز در حد لزوم هم برحسب تقویم میلادی و هم هجری بیان شدهاند.
در پایان لازم میدانم تا از راهنماییهای دکتر سید رضا موسوینیا، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، و همچنین علاقهمندی آقای شاهرخ مصلحی، کارشناسارشد مطالعات خاورمیانه دانشگاه تهران، در کمک به جمعآوری اطلاعات در حوزۀ روابط خارجی ایران، بهویژه در دورۀ تاریخ باستان، تقدیر و تشکر کنم. از انتشارات دانشگاه تهران نیز برای همکاری در انتشار این کتاب کمال قدردانی را داشته و از نظرها و پیشنهادهای استادان، دانشجویان و خوانندگان فرهیختۀ محترم بهمنظور ارتقای مطلب در چاپهای آتی استقبال میکنم.
سید محمد هوشیسادات