چکش قضاوت

معرفی کتاب‌های صوتی حقوقی؛ برای آشنایی با دنیای قوانین

در دنیای جدید، جوامع انسانی با قوانین مدون اداره می‌شوند و در نتیجه علم حقوق اهمیت بسیار زیادی دارد. ما از دوران قانون‌گذاری‌های خودسرانه یا حل مسائل به شکل کدخدامنشی عبور کرده‌ایم و این روزها مسائل به روش‌های حقوقی حل می‌شوند. در واقع، گسترده شدن و مهم شدن اصولی مثل برائت و حقوق اساسی بشر، ما را به داشتن نظام ساخت‌یافته‌ی حقوقی محتاج می‌کند. باید در نظر داشت که بدون این نظم، در این دنیای پر از پیچیدگی‌ها و تحولات با سرعت بالا، دستیابی افراد به حقشان و محترم ماندن وجودشان عملاً نشدنی می‌شود. ازاین‌رو، اهمیت رشته‌ی حقوق بسیار بالاست و از سوی دیگر هر شهروندی که می‌خواهد در جامعه فعالیت اقتصادی، مدنی و اجتماعی داشته باشد لازم است حداقل اطلاعات حقوقی را کسب کند و کمی از قوانین سردر بیاورد. به‌واقع، بیشتر مشکلات بین افراد، تنازعات و آسیب‌ها در جامعه، به‌نوعی از عدم شناخت حقوق مدون و رویه‌های قضایی و قانونی ریشه می‌گیرد.

یکی از بهترین راه‌ها برای کسب این اطلاعات، استفاده از انواع کتاب صوتی حقوق و شنیدن پادکست صوتی است.

دانش حقوق چه پیشینه‌ای دارد؟

اولین قانون حقوقی مدون و مکتوب به سال ۱۷۵۰ پیش از میلاد تدوین شده است. این مجموعه‌ی قانون به دوران حکمرانی حمورابی بر پادشاهی بابل تعلق دارد؛ از این رو، به قانون حمورابی نیز شهرت دارد. این قوانین در ستونی ۲.۵ متری نوشته شده بود و در آن ۲۸۲ ماده شامل حقوق مدنی، حقوق تجارت، مجازات‌ها و حقوق کار وجود داشت. در نظر برخی مورخان و حقوقدانان همین سنگ‌نبشته مادر تمام قانون‌نویسی و فلسفه‌های حقوق قرون بعدی بوده است. مبنای این قانون از قاعده‌ی چشم برابر چشم و پوست در بازی داشتن برآمده بود.

یکی دیگر از سندهای باستانی که به میزان زیادی موردتوجه قرار گرفته است، منشور کوروش نام دارد. این منشور پس از تصرف امپراطوری بابل نوشته شد و در آن، کوروش کبیر آزادی ادیان و حقوق فردی شهروندان سرزمین مغلوب را به رسمیت شناخت. برخی اندیشمندان منشور کوروش را به‌عنوان یکی از اولین سندهای حقوق بشر می‌دانند. این موضوع از آن جهت اهمیت می‌یابد که برخی تحقیقات باستان‌شناسی نشان می‌دهد که تا مدت‌ها پس از کوروش این منشور موجب گسترش رواداری در منطقه شد و سازوکارهای حقوقی جالبی شکل گرفت.

با گسترش ادیان ابراهیمی در اروپا، شمال آفریقا و آسیا قوانین و قواعد حقوقی نیز تحت‌تأثیر شریعت قرار گرفتند. شریعت به معنای مدرن امروز قانون‌گذاری به مبنای مقتضیات زمان بوده است، با این تفاوت که متصل به سنت و کلام خدا بوده و از برای همه‌ی زمان‌ها شمول دارد. برای مثال در قرن ششم میلادی با پیروزی اسلام، قواعد شریعت در خاورمیانه مناسبات حقوقی معین کرد و در اروپا کلیسا بود که قوانین را مدون و تنظیم می‌کرد.

یکی از مهم‌ترین میثاق‌های حقوقی در خاورمیانه، میثاق مدینه نام دارد که توسط پیامبر اسلام حضرت محمد و قبایل و ساکنان مدینه ایجاد شده است. میثاق فوق میان قبایل اوس و خزرج صلح و آرامش برقرار کرد و درعین‌حال حقوق و وظایفی را برای یهودیان و بت‌پرستان این منطقه در نظر گرفت. در این سند به موضوعاتی مانند آزادی‌های مذهبی، امنیت جامعه و زنان، نظام مالیاتی و روابط میان قبیله‌های درون مدینه اشاره شده است.

در سال ۱۲۱۵ میلادی بود که برای اولین‌بار پایه‌های حقوق مدرن در انگلستان پایه‌گذاری و سندی به‌عنوان منشور کبیر تهیه شد. به وسیله‌ی این منشور اختیارات پادشاه انگلستان محدود شد و اشراف بریتانیایی، حق مالکیت بر زمین خود را پیدا کردند و شاه اجازه تعدی به آن‌ها را نداشت. این حقوق به‌تدریج و در گذر زمان به بقیه‌ی طبقات انگلستان نیز تسری پیدا کرد.

اعلامیه حقوق ۱۶۸۹ یکی دیگر از اسنادی بود که در ۱۶  دسامبر سال ۱۶۸۹ توسط مجلس انگلستان منتشر شد. این اعلامیه تحت‌تأثیر یک نزاع و درگیری میان پارلمان و پادشاه به تصویب رسید و قدرت پادشاه را محدودتر کرد. این اعلامیه توانست حقوق تجارت و حقوق مالکیت طبقه بورژوا را تثبیت کند و حق آزادی بیان را به رسمیت بشناسد.

سند بعدی‌ای که قدمی روبه‌جلو به‌حساب می‌آمد اعلامیه حقوق ویرجینیا بود که در سال ۱۷۷۶ و در ایالات متحده آمریکا به تصویب رسید. این سند علاوه بر پذیرش تعدادی از حقوق ذاتی، آزادی بیان و استقلال قوا را پذیرفت. این اعلامیه روی دیگر اعلامیه‌ها و منشورهای حقوق بعدی اثر مهمی گذاشت. در واقع، بی‌اغراق می‌توان گفت قانون‌های اساسی در دوران مدرن همگی از این اعلامیه متأثر بوده‌اند. اعلامیه استقلال ایالات متحده آمریکا نیز حق زیستن، آزادی و جستجوی خوشبختی را برای همه‌ی انسان‌ها مطرح کرد. بسیاری از متخصصان یکی از دلایل پیشرفت‌های ایالات متحده را همین اعلامیه می‌دانند.

سند بعدی و جهان‌شمول دیگری که در سال ۱۹۴۸ منتشر شد،  اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل متحد بود که سی ماده داشت. در این اعلامیه به حقوق فردی نظیر حق حیات، منع برده‌داری، آزادی بیان، اندیشه، دین و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به‌صورت مختصر اشاره شده است. این سند، پس از وقوع دو جنگ جهانی تدوین شده است، به همین جهت، ‌ اندکی نسبت مسائل محل نزاع بشر حساس‌تر نگاه کرده است.

عبارت lawyer
lawyer

دانش‌آموختگان رشته حقوق چه موقعیت‌های شغلی‌ای دارند؟

دروس دوره کارشناسی و تحصیلات تکمیلی حقوق، مهارت‌های زیادی به دانشجویان حقوق یاد می‌دهند. به همین دلیل دانش‌آموختگان این رشته‌ها می‌توانند در آزمون وکالت یا آزمون‌های تخصصی قوه قضائیه شرکت کنند. وکالت و قضاوت این افراد بر پایه قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی مدنی و کیفری خواهد بود. این قوانین به‌عنوان مرجع در امور قضایی اعم از مجازات‌ها و جرایم مورد استناد قرار می‌گیرند. فارغ‌التحصیلان رشته حقوق علاوه بر وکالت و قضاوت می‌تواند به‌عنوان مشاور حقوقی شرکت‌های خصوصی و دولتی یا دفترداران نیز فعالیت کنند.

در ادامه این یادداشت با تعدادی کتاب صوتی حقوقی آشنا خواهیم شد.

  • کتاب صوتی قانون آئین دادرسی مدنی

زمانی که حقی از فردی ضایع می‌شود یا افراد مختلف با یکدیگر اختلاف پیدا می‌کنند به محاکم قضایی می‌روند.  مراجعه کردن به قاضی و روند رسیدگی تا حصول نتیجه نیازمند رعایت اصول و تشریفاتی است که در قالب آیین دادرسی مدنی تدوین شده‌اند. این اصول، تشریفات و مقررات در کلیه دادگاه‌های کشور اعم از عمومی، انقلاب، تجدیدنظر و دیوان عالی کشور به کار گرفته می‌شود. دانستن محتوای کلی آن برای هرکسی می‌تواند راهگشا باشد چراکه از گیج شدن افراد در محاکم قضایی جلوگیری می‌کند؛ همچنین وکلا و قضات هم راحت‌تر به کار خود مشغول می‌شوند. در حال حاضر نسخه صوتی قانون آیین دادرسی مدنی نیز وجود دارد.

  • کتاب صوتی قانون مدنی در نظم حقوق کنونی

قانون مدنی در هر کشوری بخش اصلی نظام حقوقی آن به شمار می‌رود و اساسی‌ترین قواعد حاکم بر ارتباطات اشخاص با یکدیگر را تبیین می‌کند.

کتاب قانون مدنی در نظم حقوق کنونی تألیف دکتر کاتوزیان یکی از مهم‌ترین آثار این نویسنده محسوب می‌شود. او در این کتاب کلیه مواد آیین مدنی را به‌صورت یک‌به‌یک مورد بررسی و بحث قرار می‌دهد.

بد نیست کمی نویسنده‌ی این کتاب را بشناسیم. دکتر امیر ناصر کاتوزیان حقوق‌دان، وکیل پایه یک دادگستری و استاد ممتاز دانشکده حقوق دانشگاه تهران بود. او را از برجسته‌ترین حقوق‌دانان تاریخ ایران می‌دانند. او نخستین کسی بود که موفق به اخذ درجه دکترای حقوق در داخل ایران شد. این استاد برجسته متولد ۱۳۱۰ بود و در سال ۱۳۹۳ درگذشت.

در کتاب دکتر کاتوزیان می‌توان از متن قوانین خاص مرتبط، آرای وحدت رویه قضایی و نظرات مشورتی به‌تناسب موضوعات اطلاع کسب کرد. یکی دیگر از نکات جذاب این اثر بیان ابهام‌های قانونی موجود و راه‌های خروج و برون‌رفت از آن‌هاست. در برخی از قوانین ایران تعارض‌ها و تضادهایی وجود دارد. این کتاب به‌خوبی تعارض‌های قوانین را مورد بررسی قرار می‌دهد و راهکارهایی پیش پای قانون‌گذاران قرار می‌دهد تا آن‌ها را رفع کنند. به گفته‌ی بسیاری از حقوق‌دانان این کتاب یکی از بهترین آثاری است که در حوزه‌ی علم حقوق وجود دارد و  برای دانشجویان حقوق لازم است این کتاب را بخوانند. کتاب صوتی قانون مدنی در نظم حقوق کنونی هم برای کسانی که این نوع کتاب را ترجیح می‌دهند وجود دارد.

  • کتاب صوتی حقوق بشر

اعلامیه جهانی حقوق بشر تحت‌تأثیر جنگ جهانی دوم نوشته شد. در این جنگ جنایت‌های هولناک و نسل‌کشی‌های فراوانی نظیر هولوکاست به وقوع پیوستند و بسیاری از مناطق غیرنظامی به‌صورت عامدانه مورد حمله قرار گرفتند. علاوه بر این ناسیونال سوسیالیسم آلمانی دستگاهی برای تفتیش عقاید ایجاد کرده بود و دگراندیشان حق حیات  و آزادی نداشتند. با پیروزی متفقین و شکل‌گیری سازمان ملل متحد، نهادهای بین‌المللی جدیدی روی کار آمدند تا مانع از وقوع چنین جنایات هولناکی شوند. مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد در ۱۰ دسامبر سال ۱۹۴۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر را به تصویب رساند و این اعلامیه در مجالس تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد به تصویب رسید و این کشورها ملزم به رعایت مفاد آن هستند. اعلامیه جهانی حقوق بشر از سی ماده تشکیل شده است و تعدادی از مواد آن به حق دسترسی به مراجع دادرسی عادلانه اشاره دارند.  به‌عنوان‌مثال ماده نهم این اعلامیه می‌گوید که «هیچ‌کس نباید مورد توقیف، حبس یا تبعید خودسرانه قرار گیرد.»، موضوعات مهم دیگری هم در این کتاب موردبحث و بررسی قرار گرفته‌اند.

کتاب صوتی حقوق بشر توسط سازمان ملل متحد و با صدای میلاد فتوحی منتشر شده است و ما می‌توانیم آن را در کتابخوان فیدیبو گوش دهیم.

[button color=”blue” link=”https://fidibo.com/book/71222-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B5%D9%88%D8%AA%DB%8C-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%A8%D8%B4%D8%B1″ size=”big” align=”center” radius=”9″ rel=”nofollow”]کتاب صوتی حقوق بشر[/button]

  • کتاب صوتی اصول فقه مظفر

یکی از مباحث درسی حوزه‌ی علمیه که رابطه‌ی تنگاتنگی با دانش حقوق دارد اصول فقه است. در اصول فقه مجازات‌های اسلامی، احکام و عقود اقتصادی و مباحث مشابه موردبحث قرار می‌گیرد که در تدوین قوانین نقش بسیار پررنگی دارند. یکی از کتاب‌های برجسته‌ی این مبحث کتاب اصول فقه مظفر نوشته‌ی آیت‌الله محمدرضا مظفر است. نسخه‌ی صوتی این کتاب این روزها در دسترس طلاب قرار دارد که در آن تعدادی از استادان این حوزه کتاب اصول فقه مظفر را در قالب ۲۹۹ جلسه‌، تدریس کرده‌اند.

  • کتاب صوتی حقوق جزا

حقوق جزا، یکی از بخش‌های حقوق است که درباره‌ی مجازات‌ها صحبت می‌کند و در حقیقت بخش مهمی از این دانش را تشکیل می‌دهد. در همین حوزه کتاب‌های مختلفی تألیف شده‌اند که یکی از آن‌ها کتاب حقوق جزای عمومی ساولانی است. این کتاب، کتاب درسی به‌حساب می‌آید و دانشجویان گرایش‌های مختلف حقوق می‌توانند از آن برای تسلط به مباحث این درس استفاده کنند. نسخه‌ی صوتی کتاب حقوق جزا ساولانی کمک می‌کند مباحثی را که می‌خواهید به‌راحتی در اتوبوس، مترو یا هر شرایط دیگری که دسترسی به نسخه‌ی فیزیکی کتاب سخت است بشنوید. علاوه بر این بعضی افراد  با گوش‌دادن بهتر به تسلط می‌رسند که آن‌ها می‌توانند از این کتاب بهره‌ی بیشتری ببرند.

چرا باید کتاب صوتی حقوقی گوش دهیم؟

زمان محدود است، بااین‌حال، بیشتروقت‌ها زمان‌های مرده‌‌ای در مسیرهای شلوغ مترو یا ساعات فراغت کوتاه در میان مشغله‌های کاری پیدا می‌شود ولی خواندن نسخه‌ی متنی کتاب‌های حقوقی در هنگام حرکت کردن یا کارکردن ممکن نیست، به همین دلیل بهتر است تا از کتاب‌های صوتی حقوقی استفاده کنیم. گوش‌دادن به کتاب‌ها و پادکست‌های صوتی بازدهی ما را افزایش می‌دهد.

 

 

 

 

One Response

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری