اطلاعات زیاد و گوناگون برخی از والدین را نگران ساخته، به این معنی که آنها را نسبت به رفتار با کودکانشان حساس کرده است. دیده شده است که گاه والدین انتظارات خاصی از فرزندان خود دارند و این امر بیشتر در والدین کمالگرا مشاهده میشود. والدین سختگیر، وسواسی و کمالگرا انتظار دارند که فرزندان نمونهای داشته باشند و همین انعطافناپذیری شخصیت آنها مسبب رفتارهای اعتراضآمیز در فرزندانشان میشود. نباید فراموش کنیم که کودکان در حال رشد هستند و فرایندهای خاص رشد در آنها جریان دارد. در طول رشد و تحول کودکان، همانندسازی یکی از شاخصهای مورد نظر است و کودکان از رفتارهای والدین خود تقلید میکنند. همانطور که رفتارهای عادی از طریق مشاهده رفتارهای والدین تقلید میشود، رفتارهای غیرعادی نیز ممکن است از طریق مشاهده و تقلید از والدین فرا گرفته شود. مثلاً ممکن است کودک رفتار پرخاشگرانه را از والدین خود یاد بگیرد یا اضطراب مبنای یادگیری او شود.
عواطف و هیجانها از موارد بسیار مهم در دوره اولیه زندگی است. نقش هیجان در دوره اولیه زندگی به قدری مهم است که حتی جنبههایی از شخصیت انسان را در همان دوره شکل میدهد. این نقش در سالهای بعد آثار خود را نشان میدهد.
بسیاری از هیجانهای عاطفی بزرگسالان ریشه در دوره کودکی دارد، بنابراین کاملاً ضروری است که تلاش کنیم تا فرزندمان در دوره کودکی هیجانهای منفی را تجربه نکند و اگر دچار مشکلات عاطفی شد، نحوه رویارویی با این مقولهها را به او آموزش دهیم. از همه مهمتر اینکه تلاش کنیم اولاً این هیجانها به طور مستمر و فراگیر فرزندمان را احاطه نکند و ثانیاً فرصتهایی را ایجاد نماییم که هیجانهای مثبت را نیز تجربه کند تا به این ترتیب آثار منفی حوادث مخرب کمرنگ گردد.
در این کتاب سعی شده است والدین با رفتارهای کودکشان چه در بُعد رفتارهای عادی و چه در بُعد رفتارهای غیرعادی آشنا شوند و جنبههای برخورد علمی را فرا بگیرند. البته والدین سؤالهای بیشماری در زمینههای مختلف دارند، ولی در اینکتاب به جنبههای رایج و سؤالهایی که شایعتر است پاسخ داده میشود تا والدین در ابتدای راه، مشکل را درست تشخیص دهند.